Ook deze keer weer hadden verschillende leden / fokkers van onze speciaal club de GAASTERLANDSHOW in Balk Friesland aangedaan om hun dieren te laten voorzien van een predicaat door 2 van onze clubkeurmeesters. We mochten als organiserende vereniging Balk bijna 90 dieren van de NSODC inkooien en hadden voor de keuring de heren Ad Rijs en Gerard Tesselaar ingehuurd. Er zat een speciaal tintje aan de keuring van Gerard Tesselaar. In eerste instantie zou Berend Klein dit jaar in Balk komen keuren, echter Gerard had aangegeven dat dit zijn laatste jaar als keurmeester zou zijn. Daarom hebben we in overleg met Berend besloten om dit jaar Gerard nog een maal uit te nodigen en Berend volgend jaar de dieren te laten keuren. Beide heren konden zich in dit voorstel vinden, vandaar dat Gerard voor zijn laatste keuring op de Gaasterlandshow was. Tijdens het middageten werd door de voorzitter van Balk, Tallinus Boschma het feit nog even aangehaald dat we Gerard voor de laatste keer als keurmeester op de Gaasterlandshow hadden. Hij werd hiervoor bedankt en kreeg van de voorzitter een mooie bos bloemen.

Sussexkrielen

De sussexhennen werden deze keer door Gerard gekeurd. Te beginnen met 2 mooie grote sussexhennen in witzwartcolumbia van Seie Nolles uit Oldeholtpade. Deze fokker weet elk jaar weer hele fraaie dieren in de kooien te krijgen. De beste hen kreeg ook een zeer verdiende 1steF. SK Zilver hen - Fokker: StegengaDe witzwartcolumbia krielen van Th. Zutt waren in type ZG dieren maar wat donker in het dons en sloegen daardoor op de rug enigszins door. Wat je wel bij deze dieren ziet is dat ze een geweldige vleugeltekening laten zien. Voor de fok zijn dit waardevolle dieren. Een grote klasse bufzwartcolumbia dieren. Hierin ligt de kwaliteit zeer hoog en dat was ook in de predicaten van de dieren te zien. Dit jaar werd een hennetje van Anne Dijkstra fraaiste met een 1steF. Ondanks dat Anne een relatief kleine fokker is lukt het hem elk jaar weer om hele mooie dieren te fokken. Siem Worp werd 2e bij de hennetjes met ook een zeer fraai diertje. Deze 2 heren wisselen nogal eens dieren uit wat goed te zien was omdat hun dieren qua uiterlijk elkaar zeer dicht naderen. De dieren van Ton vd Gullik en Fledderus allen ZG.

Bij de grijszilver dieren de winnaar van de tentoonstelling bij de krielen. Een hennetje dat in alle onderdelen uitblonk. In type en kleur en tekening een dier dat we zelden zien. Dit hennetje werd dan ook terecht verhoogd naar het U predicaat. Deze fokker is geen lid van onze speciaal club maar wel een verwoed fokker van witte weners en sussexkrielen in de kleurslagen grijszilver en roodporselein. Ik zal proberen hem over te halen om ook lid te worden van onze nsodc. Mooi is het feit dat met behulp van dieren van Ton vd Gullik en Herwie Wiehink deze fokker in staat gesteld wordt om zulke fraaie dieren te fokken. De gunfaktor is gelukkig groot bij deze fokkers en zo worden beginnende fokkers in staat gesteld om met uitstekend beginmateriaal te fokken.  Herwie Wiehink zelf moest helaas verstek laten gaan wegens ziekte. Beterschap vanaf deze plaats. De grijszilver dieren van Ton vd Gullik waren ook van een hoog niveau, het 2eF hennetje was dan ook van hem.

Dorkingkrielen

Dieren die we zelden op onze tentoonstellingen zien zijn de dorkingkrielen. De familie de Bell had enkele dieren ingezonden van een hele behoorlijke kwaliteit. Zowel de beste hen alsook de beste haan kregen een ZG95.

DK zilverpatrijs Haan Fokker: A. de BellDK zilverpatrijs Fokker: A. de Bell

 

 

 

 

 

Orpingtons

Ad Rijs keurde de orpington klasse. Te beginnen met de grote orpingtons in goudgeelzart gezoomd van Ed van Zoolingen. De haan werd beloond met een 1ste F. Een fraaie haan in kleur en tekening. Ook in de hals liet deze haan enige tekening zien wat vaak onvoldoende aanwezig is. In type zou deze haan nog iets meer borstdiepte kunnen laten zien. Een fraai dier wat uiteindelijk resulteerde in het op 1 na mooiste grote dier van de show

De mooiste hen kreeg een 1ste ZG95. In volume zouden deze dieren nog wel iets mogen toenemen. Maar in kleur en tekening voldeden ze prima. De buf dieren van Mark Reker. De hanen in type en kleur uitstekende dieren maar beide dieren lieten een uitsluitingsfout zien. De hennen voldeden ook zeer en het beste dier kreeg daarom ook terecht een 1steF. Fraai in type en kleur, ook een fraaie staartopbouw. Kortekaas had de dieren ziek en was daarom afwezig.

O buff hen Fokker: M Reker

Orpingtonkrielen

Bij de orpingtonkrielen enkele dieren in de berken kleur van Cok van Zuilen. Dieren die in type en kleur en tekening zeer goed voldeden. Oogkleur blijft nog enigszins een probleem. Bij de zwarte krielen was het Gretha van Wezep die zowel bij de haantjes alsook bij de hennetjes een 1steF scoorde. Vorig jaar wat tegenslag gehad maar dit jaar weer volop van de partij. Fraaie dieren ook van Cok van Zuilen die een 2e F bij de hennetjes kreeg. Ook stuurde Cok een blauw gezoomd hennetje in. Dit dier liet een prima zoming zien maar over het geheel toonde het diertje wat donker. In de AOC klasse enkele parelgrijze dieren van Cok. Hij blijft een fokker die zich bezighoudt met verschillende kleurtjes. Beide parelgrijze dieren een ZG93. Een kleurslag die zeker meer aanhang verdient.

art 37 OK zwart hen G van Wezep 400art37 OK parelgrijs hen C van Zuijlen 400

Bij de bufkleurige orpingtonkrielen een 1steF bij de haantjes voor Wissman. Een mooi haantje in type, stelling en kleur. Bij de hennetjes was het Henk de Boer die het mooiste dier showde. Een 1steF en een 2de ZG95. Henk heeft dit jaar al vaker fraaie hennetjes geshowd. De hennetjes van Wissman bleven iets achter. Het blijkt lastig om zowel fraaie hennetjes alsook fraaie haantjes te fokken. De gestreepte dieren van Wissman waren ook van een prima kwaliteit. Zowel in type alsook in tekening mooie orpingtonkrielen. Het beste diertje kreeg een 1ste ZG95.

We kunnen terugzien op een prachtig promotie voor onze dieren op de Gaasterlandshow.